sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Tässä hieman pääsiäisen makuja ja sävyjä

Ilmaisia tai edullisia pääsiäiskoristeita saa aina sesongin jälkeen. Suomessa on mukavaa nää vuodenajat, ja kuinka ihmiset nauttivat uusista väreistä. Tanssivat auringolle kuten pakanat - ennenkin. Auringon kultainen sävy... Narsissien Vallilan tuukin artisokka, tipujen keltainen keväinen läsnäolo....


Aamiaseksi, välipalaksi, iltapalaksi, brunssilla ja/tai lounaaksi on puuroa ja marjoja. Marjat ovat metsissä ilmaisia, mutta talvisin kaupan pakastealtaasta voi kotimaisia marjoja ostaa. Sijoittaa omaan terveyteen. Puuro on edullista, ja monipuolista. Välillä puuron kanssa voi tehdä sekahetelmäkiisselin. Tai ostaa kaupasta valmista mehukeittoa, tai marjakiisseliä, tai tehdä kiisseliä / keittoa itse. Töihin yleensä saa tuoda oman puuro-pussin, josta tulee lounas - vedenkeittimellä vettä kiehauttamalla. Kotona loput puurosta voi syöttää vaikka järven pikkukaloille tai tehdä puurosta sämpylät. Kirjastosta voi lainata ilmaiseksi keittokirjoja. Verkosta voi tallentaa PDF:ksi omia kasvisruokakansioita tietokoneelle ja ulkomuisteihin. Kirjaston tuoreista kokkauslehdistä voi skannata omalle tikulle myös ilmaiseksi ohjeita, tai vaikka lähettää omaan sähköpostiin. Oman puhelimen kameralla voi myös tallentaa kaikenlaista tärkeätä tietoa. Kaikenlaista voi tehdä ja löytää - kun näkee vaivaa. Kirjastossa voi olla esim. hortoilua - tarkemmin sanottua villiyrttien keruuta ja ohjeita jos oikein hurahtaa ilmaiseen vihreään ruokaan. Meillä nokkoset käy mm pastaan ja pannukakkuun ;) Jos leipä on liian kallista, muttei sitä jaksa, tai osaa tehdä, niin voi hakea halvinta reissumiestä 0,45€ tai reikäleipää 0,69€ omasta lähikaupasta. Jos on pakastin leipää voi myös pakastaa esim. leipäjonon vanhempaa leipää.


Välipalaksi, iltapalaksi ja/tai jälkiruuaksi sesongin hedelmiä kuten esim. veriappelsiineja. Kasvissyöjänä - ja puuron syöjänä ja marjojen syöjänä - omistaa automaattisen hyvän vastustuskyvyn, eli ei ole jatkuvasti sairaana. Elämä tulee edullisemmaksi marjoja syömällä ja kotimaisiin marjoihin sijoittamalla. Syksyllä esim. Helsingissä saa vaikkapa Käpylässä kulkiessaan ihanien puutalojen aitojen vierestä ylijäämä-omppuja, joita tupsahtelee - jos ei nyt taivaalta, niin sitten puusta. Perjantaisin Helsingin Kampissa annetaan maistiaisia jogurtteja ynnä muita, samoin joskus Postitalon K-kaupassa oli inkiväärijuomaa, mikä oli tavattoman hyvää.Kauppalasku pienenee kun tuo mukanaan kauppakassin eikä osta olutta eikä tupakkaa. Tälla lailla esim. minun laskuni pysyvät pieninä. Laivalafkat antavat joskus ilmaisia, joskus puoli-ilmaisia risteilyjä 2€ tai 6€, jolloin voi esim Tallinnan Rimistä ostaa ruokaa. Siellä oli ainakin säilykkeistä chilillä maustetut pavut noi 0,68€ tölkki. Tallinnan myslit ovat myös nannaa. Ja esim tyrni-rouhe on halvempaa kuin Suomen luontaistuote- tms kaupoissa - sitä jaksaa raahata. Myös Tukholma Ö&B on edullinen kuivamuonan paikka. Saa sieltä varmaan myös pääsiäishörhelöitäkin.
 


Tänään ruokana oli ilmaisia sieniä metsästä - oli säilytetty pakkasessa. TV:ssä juur oli uutinen korvasienestä. Mitä, kasvaako sitä jossain jo nyt? ;)  Oman alueensa ilmaisen ruuan oppii äkkiä, sekä myös edulliset paikat. Mistä mitäkin kannattaa ostaa. Muutoksia toki tapahtuu jatkuvasti, ja elämänlaatu on menossa huonommaksi, kaikin puolin. Sen näkyy esim. työväenopiston ilmaisten tapahtumien väheneminen minimiin. Mutta kirjastoissa on vielä kaikkea. Tapahtumaa, näyttelyä. kirjastoista voi myös lainata esim kirjoja, aikuisten ja lasten, sekä elokuvia, kävelysauvoja, lautapelejä, porakonetta. Ompelukonettakin saa käyttää, koska kaikkea ei tarvitse omistaa. Kirjastoissa on myös kierrätyspisteitä, joissa voi kierrättää matskua esim. muuton aikaan.
   


Sienien lisäksi oli perunoita ja sipulia omasta maasta. Kun oman puutarhan tai pottumaan anti loppuu, niin on mentävä kauppaan. Minä en tingi ikinä eettisyydestä, siksi syön kasvisruokaa. Ihanaa, kun nyt jopa lidlistä saa kasvisruokaa! On ihanaa tiettä, mitä syö, ja mistä ruoka tulee. Tofu ja härkis on osa uudenlaista ruokakulttuuria, jota saa joka kaupasta. Jos ei, niin myyjille vihjata. Leipäjonot ovat tajuttoman pitkät. esim vuonna 2014 oli leipäjonossa ekat ihmiset jo ennen kello kahdeksaa aamulla - että varmasti saavat ruokaa. Oli sää mikä tahansa.
 


Kierrätyskeskuksissa on paljon edullista matskua näpertää mutta myös ilmaisia kirjoja, vaatteita ja astioita. Itse sijoitan proteiiniin eli tofu, härkis, nyhtökaura jos sitä joskus edes saisi, ja cashew-pähkinät. Välillä seitanaallisen hyvää seitania. Vaikka olen köyhä t vähävarainen niin teidän mitä saa mistäkin - ja millä hinnalla. Oman kasvimaan puhtaat raaka-aineet tietysti auttavat. Ja esim Ruokaa - ei aseita -kampanja tarjoaa lämmintä kasvisruokaa - ainakin viime vuonna Helsingissä tiuhaan! Kahvinjuomisen olen laittanut minimiin. Milteipä jatkuvasti ilmestyy uusia liikkeitä jossa kahvitarjoilua. Tai liike täyttää pyöreitä.

Minulla esim. riittää rahat teatteriin, lipun ollessa 4€ tai 16€ tai mitä milloinkin, koska ei osta jokapäiväisellä kauppakäynnillä tupakkaa enkä alkoholia. Aikaa säästyy tällöin myös valtavasti matkustaa, vaikkapa HKL:n kuukausilipulla, ja valokuvata, tutkia kaikkea. Blogata, kirjoittaa kirjaa, istua julkisissa kulkuvälineissä. Rahaa riittää myös museokorttiin, jota tulee vingutettua. On hienoa, että museoilla on myös ilmaispäivänsä, ja edulliset lippunsa, kuten tämä museokortti. Se alentaa hyvinkin kynnystä. Ihmiset ajattettelevat, että vähävaraiset pääsevät helposti museoon tutustumaan taiteesen, mutta museoihin tulee päästä myös vähävaraiset taiteentekijät ja huonosti eläkettä saavat taidekasvattajat. Taide ei todellakaan ole eliitin asia! Sponsorit ja mesenaatit erikseen, mutta jokaisella on oltava oikeus mennä museoon!

pääsiäisen makuja ja sävyjä oli tässä.

Tuoreimmat kasvisruoka & design -blogini ovat osoitteissa:

Kodin Kuivalehden blogini:

Tässä hieman pääsiäisen makuja. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti