keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

PUIKKOPOTUT JA KUPPISOOSI: Kasvisruokaa juhannuksena: eeppistä oumphia, varhaisperunoita, tsatsikia ja kuppisoosia

Juhannus on meillä herttainen, kiiiirkas taivas on myrskyinen. So not? Juhla ja juhannus kesämökillä, Suomen Lapissa, varsinaisessa Impivaarassa. Varhaisperunat, tsatsiki, kuppisoosi ja oumph -proteiini pavuista. Mums mums. Minun juhannukseni koostuu kasvisruuasta, paikallisesta ruuasta, perinneruuasta ja valmiista ruuista kuten pakasteista. Kesällä on mukava pakastella ;)

Juhannuksena 2018, juhannusaattona ja senkin jälkeen. Kaikki kasvikset käyvät kaikkien kasvisten kanssa. Itse voi keittää perunat, poimia salaatin ainekset pellolta tai kaupasta. Jos pottuja jää niin ne voi paistaa paistinperunat ja / tai tehdä perunasalaattia.

On varsinainen urotyö ostaa juhannuksen ainekset, eli milloin ostaa, miten kuljettaa, miten pitää hygienian, miten säilyttää, miten jakaa... Miten kierrättää, minne viedä jätteet, miten vähentää jätteitä, ja ennen kaikkea, miten toimia, ettei täytä likakaivoa, ettei meno olis kuin Ben Stillerin elokuvassa....

Juhannuksena satoi, ei ihan monsuunisti, mutta tarpeeksi - hyvä niin, sillä nyt on ankara hyttysaika, niin sateella on vähän verenimijöitä ;)  Muutenkin piti tarkkailla säätä eli ukkosta, että onko laitteissa virtaa, jos menee sähköt ja ollaan akun varassa. Ja koska keittää perunat ja milloin paistaa kevyesti oumph - jos sähköt menee. Onneksi on Porin matti, joka toimii haloilla...

PUIKKOPOTUT JA KUPPISOOSI: Kasvisruokaa juhannuksena: eeppistä oumphia, varhaisperunoita, tsatsikia ja kuppisoosia blogissani Suomen Kuvalehdessä.

Juhannuksen kasvisruuat:


Perunat ja sipuli ja tilli ja kuppisoosi: varhaisperunat tai uudet perunat, uusi sipuli, tuore sipulinippu tai vanhaa sipulia, tilliä tuoreeltaan ja keitinveteen.

Kuppisoosi: on paikallinen ruoka: voisulakastike, jossa on kahvikupissa voisulaa ja tuoretta sipulia. Pottuja on helppo kastaa siihen, eikä kastiketta mene hukkaan...

Tsatsiki: oli tällä kertaa Felixin tsatsiki-jogurtti salaatinkastike kätevästi pullossa. Helppo kuljettaa. Vegaanisen vaihtoehdon voi tehdä itse. Tsatsiki käy ihanasti sekä perunoiden että eeppisen oumphin kanssa. Tsatsikia voi tehdä kermaviilistä ja dippimausteista, tai ostaa valmista tsatsikia, Lidlissä sitä myytiin suuressa purnukassa, nyt todella pienessä. S-Marketista saa myös kallista tsatsikia.

Kurkkumajoneesi: kulki valmiina purkissa, voi käyttää perunoiden kanssa, ja mikseipä oumphinkin. Myöhemmin voi käyttää mihin tahansa, vaikka voileipäkakkuun. Tämä oli aika kirpeä. Vegaanisen vaihtoehdon voi tehdä itse. Tai metsästää kaupasta.

Salaatti: mikä tahansa salaatti. Salaatinlehtiä, avokadoa, tomaattia, kurkkua, viinirypäleitä.

Jälkiruokina: kirsikoita, viinirypäleitä, kahvia ja pihlajakeksiä...

Tarkoituksena oli kreikkalainen salaatti mutta

oliiveja, fetakuutioita niitä ei ollut matkassa. Enää. Arvaa harmittiko.Oumph! Pulled Oumph! Nyhtöpapua: Sisältää: soijaproteiinitiivistettä (15 %) jossa on 17 % luomutuotteita, jossa on mm: kuitua 4,2 g, proteiinia 12 g, suolaa 1,0 g, rautaa 2,2 mg (16 % päivittäisestä saantisuosituksesta). Helppoa och ihanaa, eli grillikastikeella maustettua, valmista kasvisruokaa pakastesta. Epic Veggie eating! Pavuissa on poweria...Lisukkeet useammalle päivälle:


Wokkia eli kesäkurpitsaa viipaleina ja grillattua keräkaalta pannulla. Siis mitä kaapissa on. Tai kasvimaalla. Käyvät myös lämmityksinä seuraavana päivänä pannulla tai uunissa esim tomaattien kera.

Pennejä taivaasta, eli täysjyvä-pastaa, irtomyynnissä olleita suomalaisia, isoja valkoisia herkkusieniä, sekä K-kaupan tomaattikastiketta, valkosipulinmakuista.

Ylijäämäperunat: paistinperunat, perunalohkoja paistetaan pannulla sipulin ja tomaatin kanssa, lisäksi chiliä.

Ylijäämäperunat: kylmää perunasalaattia: perunoita, sipulia, omenaa, tuorekurkkua, suolakurkkua, mitä milloinkin. Kastikkeeksi tsatsiki, tai kurkkumajoneesi, tai kermaviili oman dipin kera, tai kreikkalainen jukurtti.

Ylijäämäpasta: salaatteihin ja uudelleen kiertoon. Pastasalaattiin käy kuiva-ainekaapin tai jääkaapin oliviit ja fetapalat, öljyt ja mausteet.

Ja sitten syötiin vasta... Eli saunaan, juhannussaunaan vihdan kera ;)#Oumph! My Darwin.. #veggie #vegetarianfood #kasvisruokaa #kasvisruokaaJuhannukseksi #pakastealtaasta eeppinen

Henkilön Satu Ylävaara (@satuylavaaraphotography) jakama julkaisu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti