torstai 30. huhtikuuta 2020

Iloista etävappua virtuaaliesti entisistä vapuista: Vappu 2013. Tai ainakin heikun keikun

Vappu 2013 Tai ainakin heikun keikun!Finnish Celebration Vappu 30.04.2013, Klara vappen, Mayday Mayday, Hauskaa vappua: Tippaleipä ja sima, vappuhuiska, vappunaamari, vappunenä, vappupallo, kohta alkaa kesä, patsaiden lakitus - vaan ei kakitus kuten turhat pululaumat tekevät, Vappu 30.04.2013, Beltaine, Beltane ,
wikissä: Vapun alkuperä:  "Kun vuodenkierto jaetaan kahdeksaan osaan, kevätpäiväntasauksen ja kesäpäivänseisauksen puoliväli osuu toukokuun alkuun.[4] Euroopassa keltit ja germaaniset kansat viettivät kesän alkamisen juhlaa toukokuun alussa. Juhlamenoihin kuului kokkojen polttaminen.[5]
Irlannissa ja Skotlannissa on vietetty huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa kevään juhlana kelttiläistä Beltane-juhlaa.[5] Beltane oli samhainin ohella toinen kelttien keskeisimmistä juhlista. Juhlan aikana sytytettiin kokkotulia, joiden uskottiin edistävän karjan hedelmällisyyttä. Karja on ajettu rituaalisesti haltiatulien läpi. Beltane tarkoittaakin ”hyvää tulta”.[6][5] Monissa eurooppalaisissa maissa on perinteisesti pystytetty korkea vappusalko, jonka päähän on kiinnitetty pitkiä nauhoja. Juhlassa nauhat kudotaan salon ympärille. Nuorten tyttöjen joukosta voidaan valita ”toukoneito”.[4] "
Salkotanssia Wicker man elokuvassa. Pohjoisamaissa meillä salkotanssia vietetään vasta lämpimämmällä, juhannuksena ns. juhannussalko.


Beltaine, Beltane..

Vapun aatto on meillä Suomessa opiskelijoiden, kujeilijoiden ja muiden töitä vieroksuvien jättisuuri karnevaali-juhla iloisine ilmapalloineen, käärmepilleineen, serpentiinineen ja poksahtelevine shamppanjoineen. Jokaisen on tarkoitus näyttää Groucho Marxilta. Vapun päivänä työtä tekevät ihmiset marssivat. Eespäin, eespäin… Ja laulavat komeita, traditionaalisia lauluja. Tällöin juhlitaan tuota toista kuuluisaa Marxia, Karl Marxia. Vapun alkuperä on tietenkin alkuperäisillä suomalaisilla, meillä pakanoilla. Tuhatvuotiset perinteet. Vuoden kierto. Meillä on tosin viileämpää kuin esim Brittein saarella jatkaa perinnettä fallisen salon koristelulla. Meillä salon ympärillä tanssitaan vasta juhannuksena. Ja vain Ruotsissa. Valitettavasti.
Linkkejä: Suomen pakanallinen juhlaperinne wikissä
Kuvia suomalaisesta juhlasta:
Tippeleipiä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti